CONFERÈNCIES PLENÀRIES

 

Kevin B. Anderson (University of California, Santa Barbara)

Kevin B. Anderson és Professor Distingit de Sociologia a la University of California, Santa Barbara, especialitzat en Estudis Feministes i Ciències Polítiques. És autor de “Lenin, Hegel and Western Marxism” (1995), “Foucault and the Iranian Revolution” (amb Janet Afary, 2005) i “Marx at the Margins” (2010/2016). Entre els seus volums editats hi ha “Rosa Luxemburg Reader” (amb Peter Hudis, 2004) i “Dunayevskaya-Marcuse-Fromm Correspondence” (amb Russell Rockwell, 2012). Escriu regularment per a New Politics, The International Marxist-Humanist i Jacobin sobre marxisme i sobre política internacional i moviments radicals a Àfrica, Europa i Orient Mitjà.

Tamás Krausz (ELTE University of Budapest)

És un expert de la història soviètica i russa del segle XX, amb un enfocament especial en la història intel·lectual de l’esquerra. El seu llibre titulat Reconstructing Lenin: An Intellectual Biography va rebre el Premi Memorial Deutscher el 2015. L’edició en espanyol es publicarà aquest any.

Ha exercit com a Professor i Cap del Departament d’Història d’Europa Oriental a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest fins a la seva jubilació. Actualment, és cap del Programa de Doctorat del Departament.

Va ser membre fundador de la revista Eszmélet (Consciència) el 1989, la qual des de llavors ha proporcionat un fòrum únic a Hongria per debatre qüestions teòriques de l’esquerra.

Ha realitzat una tasca teòrica i organitzativa per mantenir viva la reflexió de l’esquerra a Europa Oriental i a Hongria. És editor d’una àmplia gamma de llibres en rus i en hongarès, i ha publicat extensament sobre temes relacionats amb la teoria del socialisme en anglès, rus i hongarès.


Stefano Petrucciani (Università degli Studi di Roma, La Sapienza)

Va ser Catedràtic de Filosofia Política a la Universitat de Roma “La Sapienza”. Va dirigir el Departament de Filosofia des del 2010 fins al 2019. Va ser President de l’Associació Italiana de Filosofia Política del 2013 al 2019. És autor de molts llibres, entre ells: Introduzione a Habermas (Laterza 2000), Introduzione a Adorno (Laterza 2007), Modelli di filosofia politica (Einaudi 2003), Democrazia (Einaudi 2014), Politica. Una introduzione filosofica (Einaudi 2020), The Ideas of Kark Marx (Palgrave 2020), Theodor W. Adorno’s Philosophy, Society and Aesthetics (Palgrave 2021), Pensare con Marx (Carocci, Roma 2022), Marx en 10 paraules (Alianza Editorial 2023).


Albert Noguera (Universitat de València)

Catedràtic de Dret constitucional a la Universitat de València on dirigeix la Càtedra d’habitatge i dret a la ciutat. Doctor en Dret per la Universidad de La Habana (Cuba), va exercir com assessor dels governs d’Evo Morales i Rafael Correa participant de les comissions tècniques de redacció de la Constitució de Bolívia de 2009 i d’Equador de 2008. És professor convidat en diferents universitats internacionals i autor de més d’una dotzena de llibres en l’àmbit de la filosofia política, la teoria de l’Estat i el poder constituent.


Mònica Clua (University of Limerick)

Professora visitant de la Universitat de Limerick (Irlanda) i catedràtica en ciències polítiques a la Universitat de Texas. És doctora en ciències polítiques per la Universitat de York (Anglaterra) amb una tesi sobre estibadors, sindicalisme autònom i internacionalisme. Actualment és presidenta de l’Associació Catalana de Ciència Política i co-editora en cap de la revista acadèmica Global Political Economypublicada per Bristol University Press. Ha publicat extensament sobre economia política crítica global, moviments socials i sindicalisme. Té en preparació un llibre sobre el neoliberalisme autoritari a l’estat espanyol i els moviments socials anti-austeritat de la darrera dècada. 


Michael Brie (Rosa Luxemburg Stiftung, Berlin)

Filòsof i científic polític. Va estudiar filosofia a Leningrad i Berlín i va obtenir el doctorat en filosofia social a la Universitat Humboldt de Berlín. Va ser professor de filosofia social a la Universitat Humboldt des del 1990 fins al 1994. Des del 1994 fins al 1999 va treballar per a la Societat Max Planck i el Wissenschaftszentrum a Berlín i va dur a terme diversos projectes relacionats amb la transformació a Rússia, Europa de l’Est i l’Est d’Alemanya. Entre el 1999 i el 2019 va treballar com a membre de la Junta Directiva i director del Departament d’Estudiants, el Departament Internacional i l’Institut d’Anàlisi Social Crítica de la Fundació Rosa Luxemburg a Berlín. Entre el 2019 i el 2023 va ser president del Consell Assessor Científic de la fundació.


Manuel Delgado (Universitat de Barcelona)

Catedràtic d’antropologia a la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Història de l’Art i Doctor en Antropologia per la mateixa universitat. Estudis de tercer cicle en la Section de Sciences Réligieuses de l’École Pratique des Hautes Études, Sorbona de París. Des de 1986, imparteix classes d’antropologia religiosa i d’antropologia urbana al Departament d’Antropologia Social de la UB. 

Ha treballat sobre les identitats col·lectives, la violència religiosa y las apropiacions socials d’espais urbans, temes en torn als quals ha publicat articles a revistes especialitzades. És autor dels llibres De la muerte de un dios (1986), La ira sagrada (1991), Las palabras de otro hombre (1992), La cité de la diversité (1996), Diversitat i integració (1998), El animal público (Premi Anagrama d’Assaig, 1999), Luces iconoclastas (2001), Elogi del vianant (2005), Sociedades movedizas (2007), La ciudad mentirosa (2008), El espacio público como ideologia (2015), Ciudadanismo (2016) i, amb Núria Benach, Márgenes y umbrales (2022).


Marxlenin P. Valdés (Universidad de La Habana)

Professora Titular de Marxisme (2021), Doctora en Ciències Filosòfiques (2018), Màster en Ciències Socials (2013), Llicenciada en Filosofia (2007) per la Universitat de La Habana, Cuba. Va treballar com a professora al departament de Filosofia per a l’Especialitat, de la facultat de Filosofia i Història de la UH (2007-2023), amb una experiència docent de més de 16 anys. Entre els cursos impartits en grau destaquen: Hermenèutica filosòfica; Teoria de la Revolució Cubana; Història de la filosofia; Teoria i història del marxisme; i Filosofia de la comunicació. En l’actualitat exerceix com a conductora i guionista del programa de televisió nacional sobre economia, “Cuadrando la caja”, de Ideas Multimèdia. Col·laboradora del lloc web Cubadebate, on es poden consultar les seves últimes publicacions. La seva línia de recerca es dirigeix especialment al marxisme crític i a l’hermenèutica de la comunicació.

 

CA